En vårig kudde

Förra våren (oj vad tiden går!) fick jag en jättefin kökshandduk av min syster. Den har ännu inte blivit använd till disktorkning. Orsaken? Den är för fin!
 
Handduken är för fin för att hänga hopskrynklad i handtaget på kökssåpet jämte spisen. (Jo vi har alltid våra handdukar i skåpshandtaget eftersom vårt kök inte har några krokar och inte heller någon bra plats för krokar). Jag vill att motivet ska synas.
 
Lösning? Soffkudde.
 
 
 
 
Handduken har nu blivit omgjord till en soffkudde. Den passar väldigt bra i soffan just nu och jag är faktiskt väldigt nöjd med den. Så tack igen syster för handduken...... eller kudden....

En mycket god pastasås

Igår lagade jag och sambon en mycket smarrig pastarätt. Det blev så gott att jag vill dela med mig till er så att ni också kan prova.
 
 
 
 
 
 
 

Träningspyssel

Idag har jag pysslat lite med spännband, något jag aldrig gjort förut. Det blev ett väldigt enkelt och snabbt pyssel som passar till den som gillar att träna. Det blir naturligtvis också ett bra pyssel för den som känner någon som gillar att träna, för på bara några minuter har man i så fall en perfekt present till träningstoken.
 
Det jag har skapat är ett träningsredskap som brukar kallas för TRX. Ett redskap som kan användas på nästan hur många sätt som helst, det är nog bara fantasin som sätter gränserna. Redskapet har en väldigt enkel konstruktion men kostar mycket. I sportaffärerna har jag sett varianter som kostar från 700 till över 1000 kronor. Mycket pengar. Väljer man att göra sitt eget blir det betydligt billigare.
 
Idén har jag hämtat på bloggen Träningsglädje, sedan har jag utvecklat den lite grann till min egen design.
 
För att skapa en TRX behöver man:
  • Ttre stycken spännband. Två av dem ska vara lika långa och ca 3 meter. Det tredje bandet kan vara kortare, ca 2 meter.
  • En karbinhake.
  • Två stängselhandtag.
  • En "gummistropp"
Här ser ni materialet som behövs.
 
Stängselhandtagen har jag justerat lite. Från början har de en metallkrok och en fjäder igenom sig men dem har jag tagit bort. När metalldelarna var bortplockade såg handtaget ut som en trådrulle med ett stort hål i ena änden och ett litet i den andra. För att få igenom bandet har sambon borrat upp det lilla hålet så att öppningarna i "trådrullen" blev lika stora. Efter det går banden lätt att trä igenom handtagen.
 
När handtagen är justerade är det bara att börja fästa ihop band och trä på sakerna i rätt ordning. Inget svårt.
 
De orange spännbanden är i mitt fall de långa spännbanden.
 
Börja med att sätta ihop de två långa spännbanden, var för sig, till två öglor. Fäst spännet en bit in på bandet så att du har en lös flärp på varje ögla. På bilden ovan syns inte hela öglan men spännet och flärpen kan ni se.
 
 
Ena bandet är färdigt med handtag på plats. Det andra orange spännbandet ser likadant ut.
 
Flärpen ska sedan träs igenom stängselhandtaget. Ett handtag på varje spännband förstås. När handtaget sitter på plats är det bara att knyta ihop flärpen till en ögla med en ordentlig knut.
 
 
 
Det ser lite trassligt ut men det är väldigt enkelt.
 
Fäst båda de långa spännbanden i karbinhaken. Sedan är det dags att plocka fram det korta bandet och gummistroppen. Trä det korta bandet genom både gummistroppen och karbinhaken och fäst ihop bandet till en ögla.
 
Det röda bandet är mitt korta band. Jag har dragit det igenom stroppen och haken och fäst ihop det till en ögla.
 
Nu är TRX:n färdig. Det korta bandet (det röda i mitt fall) är till för att fästa redskapet. Man kan fästa det runt en gren, en gungställning eller en pergola till exempel. På lekplatser brukar det finnas massor av bra fästställen.
 
Gummistroppen sitter med för att det ska gå att fästa bandet i en dörr. Man bara klämmer det röda bandet över en dörr med stroppen kvar på utsidan och resten av TRX:n på insidan. Man kan alltså använda TRX:n både inne och ute.
 
Redskapet kan fästas över en dörr om man vill träna inomhus. Utomhus brukar det finnas massor av saker att fästa i.
 
Nu är det bara att sätta igång och träna. Om ni inte vet hur man använder en TRX kanske det är svårt att förstå vad det är jag har gjort men det är bara att "googla" så kommer ni hitta massor av bilder på hur man kan använda redskapet.
 
Jag är nöjd med min skapelse.  Det enda jag funderar på är om handtagen kommer kännas obehagliga i och med att de är "räfflor" på dem. Men jag har en lösning till hands om det skulle vara så, "innebandytape" eller grepplinda (sådan man lindar om skaftet på innebandyklubbor).
 
Vill ni också pyssla ihop ert eget träningsredskap så ge er av till närmaste bygghandel och handla material, fäst ihop delarna och ge er ut och träna (eller fäst redskapet i dörren).
 
Nu ska jag ut och testa min TRX.

Snygg mat

Färgglad met gör mig glad. För ett tag sedan gjorde vi pumpapaj. Kolla bara vilka läckra färger! Det var nästan så att man inte ville tillaga den.
 
Pumpa, basilika och rödlök.
 

Pajen var faktiskt fin som färdiggräddad också plus att den var väldigt god.
 
 
Brukar ni laga mat med pumpa?

Redo för semmeltider

Igår bakade jag släta bullar så nu är jag redo att käka semlor hela våren! Semlor är ju så smarrigt men det finns sällan glutenfria att köpa om man är ute och fikar på café. Då får man göra sina egna!
 
Jag har gjort bullar efter det här receptet förut och då blev det såhär fina semlor av dem.
 
För tillfället ligger dock alla bullarna i frysen för att de inte ska bli torra och tråkiga så nu är det bara att vänta på att ett trevligt fikatillfälle ska dyka upp. Ibland är det jobbigt att bo med en helt fikaointresserad sambo, det dyker aldrig upp några "fika-på-direkten-stunder". Men ikväll kanske jag kan övertala honom till att käka en semla med mig. Jag måste ju provsmaka innan jag bjuder dem till några gäster ;)
 
Än så länge är det bara släta bullar, men jag hoppas att de blir till semlor inom en snar framtid.
 
 
 
Har ni käkat semlor än i år?
 
 

Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.


RSS 2.0