Äppelmoset som blev en dörrkrans

I år har det varit ett riktigt fruktår. Alla som har fruktträd verkar få massvis med frukt, inte bara äpplen. Det har också varit gott om plommon och päron.
 
Vi fick tidigare i höst den stora äran att plocka hur mycket äpplen vi ville hos några vänner i Istorp. Vi tackade och tog för oss. Vi fyllde två stycken 10 liters hinkar och två pappersbärkassar. Och det syntes inte ens att vi varit där och plockat!
 
Det var två sorters äpplen som var mogna i trädgården. 'Transparente Blanche' (som var på gränsen till övermogna) och "Astakaner" (vet inte om de heter något mer, det var det namnet jag fick höra). Vi plockade mest Astrakaner.
 
Fina äpplen.
 
När vi plockade äpplena var tanken att det skulle bli mos och äppelklyftor av dem. Man får ju passa på att fylla frysen när det finns så mycket goda äpplen. Att frysa in äppelklyftor är kanonbra, de kan man sedan tina och göra till mos, paj, kaka, kräm eller vad man vill.
 
Men några utav äpplena blev varken mos eller klyftor utan något helt annat. De blev en dörrkrans. (Får man kalla det krans fast den inte är rund? eller är en krans alltid cirkelformad? och vad kallar man i så fall det här?)
 
 
Jag hade tänkt göra en dörrkrans av rönnbären jag plockade och började knåpa med denna idé men insåg efter ett tag att det inte skulle bli så bra. Typiskt nog insåg jag detta samma dag som kransen skulle vara färdig. Jag skulle nämligen få besök av fina vänner och ville att det skulle vara fint och välkomnande på dörren och trappen. Musselkransen som jag hade tidigare kändes väldigt "out of season".
 
Nu blev det stressigt, jag behövde komma på en ny idé till dörrkrans och jag hade inte tid att ge mig iväg för att köpa något material. Vad hade jag hemma? Äpplen och naturfynden jag plockat.
 
Snabbt var jag ute och letade upp ett gäng fina äpplen i hinkarna. Dessa trädde jag på en grövre ståltråd vars ändar jag snodde ihop och själva kransen var klar. Men den var inte så rolig utan behövde lite "piff". Det fick den i form av nypon och ekollon virade på tunn ståltråd samt av en bastrosett. Klart.
 
Det gick så snabbt från kasserad idé via ny idé till färdig krans att jag faktiskt blev lite förvånad över hur fint resultatet blev. Kransen kom genast på plats och tillsammans med korgen på bordet och en kruka med höstväxter var det kanonfint utanför lägenheten när gästerna kom.
 
Äpplen är inte bara goda, de är vackra också.
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer
Postat av: Lisa

Du kan ju kalla det för dörrprydnad om du inte vill säga krans ;) Jätte fint! <3

Svar: tack :)
Pyssel & Papp

2013-10-09 @ 07:34:16
Postat av: Anna

Åh va fint du pysslat med både bär och äpplen! Jag har också en hel del av antagligen samma frukter här hemma i en påse som ska bli mos och klyftor. Fick med mig en del Ingrid Marie också som nu är mycket goda. Bara att åka och plocka! :)
Kul att du uppdaterar här nu igen!

Svar: Tack! Hösten är härlig med alla äpplen. Roligt att du kommer hit och läser. Och att du kommenterar!
Pyssel & Papp

2013-10-09 @ 07:47:23
URL: http://gronanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.