Semesterstenar

Jag har varit på semester. Jag har njutit av sol och bad i Turkiet i en hel vecka. Det var fantastiskt skönt. Nu är jag tillbaks i vardagen och när det är mörkt, regnar på tvären och man måste gå till bussen 05:45 längtar jag verkligen tillbaks.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inte helt oväntat råkade några stenar hamna i min resväska på vägen hem. Nu ligger de här och minner om den varma stranden. Det känns skönt att kunna plocka lite med dem då och då och drömma sig bort.

Resterna av en kasserad idé

I förra inlägget, när jag skrev om dörrkransen av äpplen, nämnde jag att jag kasserade min första idé till krans. Men innan jag kommit på att idé nummer ett inte skulle fungera hade jag redan gjort rönnbärsgirlanger i olika färger och dem kasserade jag inte. De fick bara.... en ny uppgift här i livet.
 
Istället för dörrkrans blev de supertrevliga bordsdekorationer.
 
 
Vilken lycka att bo i ett område där någon valt att plantera rönnar av olika modell.
 
 
 
 Jag trädde rönnbären på en tunn ståltråd, i blomsteraffären kallade vi den för spoltråd. Som avslut på girlangerna fäste jag ett knippe lönnäsor.
 
Girlangerna hade många fördelar som bordsdekoration. Man såg alla som satt runt bord, de gick lätt att ringla runt ljuslyktor och formar som stod på bordet och de höll sig fina länge.
 
Lätt pyssel även om det tar lite tid att göra långa girlanger.

Äppelmoset som blev en dörrkrans

I år har det varit ett riktigt fruktår. Alla som har fruktträd verkar få massvis med frukt, inte bara äpplen. Det har också varit gott om plommon och päron.
 
Vi fick tidigare i höst den stora äran att plocka hur mycket äpplen vi ville hos några vänner i Istorp. Vi tackade och tog för oss. Vi fyllde två stycken 10 liters hinkar och två pappersbärkassar. Och det syntes inte ens att vi varit där och plockat!
 
Det var två sorters äpplen som var mogna i trädgården. 'Transparente Blanche' (som var på gränsen till övermogna) och "Astakaner" (vet inte om de heter något mer, det var det namnet jag fick höra). Vi plockade mest Astrakaner.
 
Fina äpplen.
 
När vi plockade äpplena var tanken att det skulle bli mos och äppelklyftor av dem. Man får ju passa på att fylla frysen när det finns så mycket goda äpplen. Att frysa in äppelklyftor är kanonbra, de kan man sedan tina och göra till mos, paj, kaka, kräm eller vad man vill.
 
Men några utav äpplena blev varken mos eller klyftor utan något helt annat. De blev en dörrkrans. (Får man kalla det krans fast den inte är rund? eller är en krans alltid cirkelformad? och vad kallar man i så fall det här?)
 
 
Jag hade tänkt göra en dörrkrans av rönnbären jag plockade och började knåpa med denna idé men insåg efter ett tag att det inte skulle bli så bra. Typiskt nog insåg jag detta samma dag som kransen skulle vara färdig. Jag skulle nämligen få besök av fina vänner och ville att det skulle vara fint och välkomnande på dörren och trappen. Musselkransen som jag hade tidigare kändes väldigt "out of season".
 
Nu blev det stressigt, jag behövde komma på en ny idé till dörrkrans och jag hade inte tid att ge mig iväg för att köpa något material. Vad hade jag hemma? Äpplen och naturfynden jag plockat.
 
Snabbt var jag ute och letade upp ett gäng fina äpplen i hinkarna. Dessa trädde jag på en grövre ståltråd vars ändar jag snodde ihop och själva kransen var klar. Men den var inte så rolig utan behövde lite "piff". Det fick den i form av nypon och ekollon virade på tunn ståltråd samt av en bastrosett. Klart.
 
Det gick så snabbt från kasserad idé via ny idé till färdig krans att jag faktiskt blev lite förvånad över hur fint resultatet blev. Kransen kom genast på plats och tillsammans med korgen på bordet och en kruka med höstväxter var det kanonfint utanför lägenheten när gästerna kom.
 
Äpplen är inte bara goda, de är vackra också.
 
 

En liten höstkorg

Naturfynden som jag skrev om i förra veckan fick bland annat förgylla cafégruppen som vi har intill ytterdörren. Några av bären, tillsammans med en prydnadspumpa blev en fin dekoration på bordet.
 
 
Vill du göra ett liknande arrangemang tycker jag att du ska göra det. Det är väldigt enkelt.
 
Ta en liten korg eller fruka, min korg innehöll en liten julgrupp förra året.
Fyll upp korgen med t.ex. oasis, lecakulor eller något liknande. "Fyllnadsmaterialet" ska inte synas, fyll bara till någon centimeter under korgkanten.
Sedan är det bara att toppa det hela med fina bär och en prydnadspumpa. Jag har inte fäst materialet på något sätt utan bara laggt det uppe på.
 
Ett snabbfixat arrangemang som klarar sig bra utomhus en bra bit in på hösten. Det kan naturligtvis pryda ett bord inomhus också men då får man räkna med att bären torkar till och blir skrynkliga ganska snabbt.
 

Massor av fint från naturen

Framåt höstkanten är det så härligt att ge sig ut i naturen och plocka hem fina bär och kvistar. Jag var ute med Mamma och Pappa och plockade massa fina saker för ett tag sedan.
 
Höstfynd!
 
Vi hittade massor av olika nypon, rönnbär i olika färger, ekollon, oxelbär och "näsor" plus några svarta små bär som jag inte riktigt vet vad det är. Men de är snygga! Och kolla in de svarta nyponen!
 
Supersnyggt svart nypon.

Alla fynd åkte med hem, hälften till mig och hälften till Mamma och har sedan dess blivit massa olika finheter. Några av dem kommer komma upp här på bloggen.

Schysta meloner!

Den lilla melonen i sin nyskapade "säng".
 
I somras skrev jag om att vi lyckats få ett par meloner i växthuset men jag berättade aldrig hur det gick sedan. Här kommer fortsättningen.
 
Större melon.
 
Melonerna växte på där de låg på sina "sängar". Jag vände på dem ibland för att se så undersidan också mådde bra.
 
En dag när jag kom in i växthuset såg jag att den ena melonen hade fått en spricka i skalet! Dagen efter var det lika dant på den andra. Vad hade vi nu gjort för fel? Jag sökte i böcker och på nätet men hittade inte mycket information. Problemet kvarstod, och det blev värre!
 
Melonen spricker!
 
 
Men efter några dagar, när sprickorna började bli riktigt många såg jag plötsligt mönstret. Och det slog mig att det var nätmelon som vi höll på att odla. NÄT-melon. De är ju inte direkt släta på utsidan. Hmmm....
 
Det visade sig att våra meloner mådde hur fint som helst och utvecklades som två helt normala nätmeloner. Till slut var de helt täckta av "sprickor" och såg fin-fina ut.
 
Skalet höll inte alls på att spricka, det bildade bara "nät".
 
Melonen var perfekt mogen, väldigt saftig och god när den skördades i början av september.
 

Det var väldigt roligt att kunna skörda egen melon. Lite malliga blev vi allt. Jag vill göra det igen men nästa gång ska jag nog ha dem under glas i en pallkrage. Det gick ju bra i växthuset men till slut täckte rankorna en stor del av golvet vilket kunde vara lite opraktiskt ibland :)
 
Melonrankor på väg ut över golvet i början av växtsäsongen.
 
 
 

Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.


RSS 2.0