Blommar just nu

 

Storfirande!

Vi har blivit med kolonilott!

Äntligen! Jag har en liten trädgård! Som trädgårdsmästare har jag längtat efter någonting mer än vår lilla balkong.

I förra veckan fick vi höra om att det fanns en kolonilott till salu en bit från vårt hem. Vi gick genast dit och kollade. Det var en välskött lott med stuga och ett litet växthus.
 


Efter många försök att nå säljaren och oro över att det skulle vara för sent fick vi till slut kontakt och idag fick vi reda på att det blir vi som får ta över lotten!

Än har vi inte fått nycklarna till stugan eftersom säljaren bor långt bort och inte kunde komma hit innan på lördag. Men vi fick lov att börja odla redan nu om vi vill.
 

Jag är så glad! Det ska bli så roligt att kunna planera, gräva, så och skörda igen. Som jag har längtat!
 

Strilen

Jag har fått en smart pryl av min mamma. En vattenstril som man kan sätta på en PET-flaska.
 
 
Den här strilen är fantastiskt bra att ha när jag ska vattna sådder och småplantor. Den kanske inte funkar optimalt till vattning av riktigt små fröer, då behöver man en flaska med ett munstycke som kan göra en dimma att fukta fröer och jord med.
 
Men till mina sådder av basilika, chili, tomat och persilja har strilen funkat aldeles utmärkt.
 

Övervintrade växter

Jag har plockat fram balkonglådorna från vinterförvaringen i jordkällaren hos mina föräldrar. De har stått i källaren hela vintern utan en enda tillsyn och jag hade ingen aning om hur det gått för växterna där inne i mörkret.
 
I somras såg balkonglådorna ut såhär.
 
Tanken i höstas var att de flesta växterna skulle planterats ut i rabatter över vintern men det hanns inte med innan tjälen. Därför ställdes lådorna in, precis som de var, i jordkällaren med inställningen "det som klarar sig klarar sig, resten slänger vi".
 
Efter en hel vinter utan minsta dagsljus på en inte garanterat frostfri plats hade jag inte så stora förväntningar. Men när vi bar ut lådorna visade några av växterna tydliga livstecken.
 
Gräslöken hade ny strån. Gula i och för sig på grund av ljusbrist men de blir snabbt gröna nu när de kommit ut i solen. Även citronmelissen hade lyckats skjuta ett par spröda skott inne i källarmörkret. Smultronen lever och oreganon lär man inte ta död på under en vinter, den brukar vara väldigt livskraftig.
 
När jag ställde undan växterna i höstas lät jag dem vara som de var så de såg väldigt trista ut nu med allt gammalt visset hängandes över kanter och nya små blad. Men nu har jag klippt ner allt förutom gräslöken och de nya bladen hos smultron och meliss.
 
Just nu ser lådorna inte mycket ut för världen men jag tror att det kommer. Jag tror faktiskt att alla växterna har överlevt vintern och kommer ge oss kryddor på balkongen denna sommaren också.
 
Balkonglådorna är nu på plats på räcket igen. I denna låda står det smultron, citronmeliss, lavendel och ett smultron till.
 
Oregano, en väldigt gul gräslök, rosmarin och timjan. Denna lådan ser lite risigare ut och jag är mest spänd på att se hur det har gått för rosmarinen. Den har inte skjutit något nytt men det kändes som det var liv i den när jag klippte ner plantan lite.
 
Nu vill jag att det ska vara fint väder så att växterna kommer igång och växer till sig. Jag håller tummarna för rosmarinen och timjanen. Det kan bli en väldoftande balkong i år också.
 
Odlar ni några kryddväxter i krukor eller land?

Gladcollage

Jag har åkt på en förkylning och känner mig lite krasslig. För att muntra upp mig själv så började jag kolla lite extra noga efter "gladsaker". Jag hittade lätt flera grejer, både "live" och på bilder i kamera och mobil.
 
Det här blir jag glad av just nu.
 
De väldigt fina golfbollarna från minigolfpremiären, grillad mat med goda tillbehör, mina nya gröna (såklart) skor, mitt glatt solgula servettställ från Ikea....
 
.... och fint väder att slappa i!
 
Jag inser nu när jag lägger upp bilderna att alla är färgglada; jag blir glad av färg! Jag hoppas bilderna kan glädja er också.
 
Vad blir ni glada av?
 
 





Crassula ovata

 
Jag kollade till krukväxten på jobbet (ja vi har bara en enda). Det är en Crassula ovata, ettparadisträd. Den mår inte riktigt bra eftersom den har fått för mycket vatten. Några blad hade släppt och ramlat ner i krukan. När jag skulle plocka bort dem såg jag att ett av bladen hade börjat bilda nya småplantor. Det är ju så HÄFTIGT!
 
I snittytan som bildats när bladet släppte från stammen har det börjat växa små gröna blad och små vita rötter. (En rot kan anas på den större bilden). Jag tyckte det var synd att de skulle slå rot i den blöta jorden som håller på att ta död på "moderplantan" så jag plockade med mig bladet hem och tänker lägga det i en kruka med ny jord och hoppas att de små plantorna tar sig.
 
Paradisträd går att köpa på de flesta ställen som säljer krukväxter så det är ingen ovanlig krukväxt, men det är ju mycket roligare att driva upp egna plantor. Man lär sig alltid något.

Chilifrön

I år ska vi odla chili. Det gjorde vi förra året också men i år blir det en annan sort.
 
Förra året odlade vi den vackra 'Jamaican Bell', en mild chili med häftig form. I år blir det en gul chilli med mer hetta. 'Hot Lemon' heter sorten. Är det någon av er läsare som har erfarenhet av denna?
 
Lord Nelson har klassat den som en 5:a av 5 möjliga grader i sin skala över chilins styrka. 5 är det starkaste, frågan är bara HUR starkt det är. Jag hoppas inte att den är så het att den inte går att använda i maten, men det tror jag (nog) inte.
 
Det låg sju stycken frön i påsen, jag sådde allihop. Nu får vi se hur många som gror. Går det bra för alla får jag ge bort ett gäng plantor men det ska nog gå bra :).
 
Fröpåsen bland jord och krukor.

Hallonmousse

I helgen hade Fredrik och jag trevligt middagssällskap i form av två par glada vänner. Vi grillade och njöt av att det gick att vara ute utan att frysa. Jag tog tillfället i akt att fixa en fin efterrätt. Denna gången blev det hallonmousse med lager på lager effekt. En mycket snygg dessert om jag får säga det själv.
 
Moussen måste göras ett par timmar innan servering vilket kan vara perfekt då man inte vill stå i köket och greja när gästerna väl har kommit. När det sedan är dags för efterrätt är det bara att dekorera och servera den läckra moussen; läcker både smak- och utseendemässigt.
 
Jag och Fredrik valde att dekorera våra portioner med färska hallon, citronmeliss och Noblesse. Även om en sådan här lager på lager dessert kan se lite avancerad och tjusig ut var den väldigt enkel att göra. Jag tycker att ni ska prova.
 
Receptet hittade jag på Coops hemsida.
 

Små tomatplantor

Häromdagen när jag skolade om mina basilikor skolade jag också om mina små tomatplantor. Hemmaodlade (eller åtminstonne närodlade) tomater är ju SÅ gott! De importerade vintertomaterna smakar ju ingenting; men svenska sommartomater det är grejer det.
 
Jag kommer odla en liten gul tomat, 'Ida Gold' heter den. Det är en busktomat. Eftersom jag inte har något växthus väljer jag en sort med småtomater/körsbärstomater; de tar inte så lång tid på sig att mogna utan hinner bli klara även om plantan står utomhus.
 
Men än är det en bit kvar tills plantorna blommar och sätter frukt. Än så länge har plantorna bara två små blad var men de sträcker på sig och blir längre och längre för var dag. De trivs på fönsterbrädan nu när dagarna har blivit soligare.
 
Såhär långsmal var den lilla tomatplantan när jag tog upp den ur pluggbrättet.
 
Precis omskolad tomatplanta.
 
Som ni ser planterade jag den lilla plantan väldigt djupt i krukan. Från att ha haft en lång smal stjälk sticker den nu bara upp precis ovanför jordytan. Man kan göra så med tomatplantor, de bildar nämligen rötter längs med den del av stjälken som hamnar under jord. Så nu kommer den lilla plantan att bilda rötter i hela krukan och få ett kraftigt och fint rotsystem.
 
Jag längtar tills jag kan gå ut på ballkongen och stoppa en solvarm tomat i munnen.

Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.


RSS 2.0