Gula blommor

I växthuset blommar det i gult just nu.
 
Tomat.
 
Melon.
 
 
Gurka.
 
 
Gurkorna är redan på väg som ni ser på den nedersta bilden. Väldigt, väldigt små; men de växer. För att melonen och tomaterna ska ge någon skörd behöver de lite pollineringshjälp när de står inomhus där insekterna inte besöker dem. (Är det bara jag som inbillar mig eller är det väldigt lite humlor och bin i år? Kan det vara den kalla vårens fel?).
 
För tomaternas del räcker det att man skakar lite försiktigt i plantorna för att pollen ska sprida sig mellan blommorna, sen sköter växten resten. När det gäller melonen behöver man vara lite mer precis. Därför kryper jag runt på växthusgolvet med penseln i högsta hugg titt som tätt.
 
På en melonplanta finns det hanblommor och honblommor. Först gäller det att lista ut vilken blomma som är vad. När man vet vilka som är han och vilka som är hon gäller det att med hjälp av penseln borsta till sig lite pollen från en hanblomma och sedan borsta av det i en honblomma. Sexualkunskap! :)
 
Jag hoppas att jag lyckats ordna med pollinering av någon blomma så att vi kan få åtminstone en frukt. Men det är inte helt lätt att veta om man lyckats. Det kommer märkas med tiden.
 
När jag kryper runt med min pensel och klurar på om just den där blomman som slagit ut idag är en han- eller honblomma inser jag ännu mer hur fantastisk naturen är. Insekterna sköter garanterat pollineringsjobbet mycket bättre än vad jag gör.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer
Postat av: Carina

Hoppas du lyckats med penseln
. Jag smakar gärna om det blir ett lyckat resultat.

Svar: Vi får hålla tummarna. Det ska du få göra!
Pyssel & Papp

2013-06-18 @ 07:54:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.