I vasen - "blomsterrester"

För cirka två veckor sedan fick jag en blomsterbukett av min fina sambo. Den har stått fin ända tills för några dagar sedan, då började delar av den ge upp.
 
Men ett par kvistar krysantemum var fortfarande fina så jag klippte ner dem och satte dem i småvaser på soffbordet. Midsommarmargeriten fick bidra med ett par kvistar till minibuketterna också.
 
 
Jämte blommorna ligger två fina sisalhjärtan som jag fått av mamma. De passar bra på bordet med sina glada färger.
 
 
 

Rädisskörd

Idag har vi gjort våran första, riktiga skörd på lotten. En rad med rädisor.
 
Om ni följer mig på instagram kunde ni se att jag gallrade rädisorna den 17:e, det är exakt en vecka sedan idag (måndag). Vid gallringen fick jag upp en enda rädisa som var såpass stor att den blivit rund och fin. Alla de andra var bara som små streck.
 
Igår när vi var på lotten hade rädisorna fullkomligt exploderat i storlek! De var jättestora och behövde skördas genast.
 
Nyskördade och tvättade rädisor.
 
 
Jag var lite orolig att de hade växt sig så stora att de inte skulle vara goda längre. Men jag oroade mig i onödan. Redan samma kväll hamnade några av dem i en sallad och de smakade kanonbra.
 
Vad det blir av resten av rädisorna får vi se.
 
Tycker ni om rädisor? och hur vill ni helst ha dem serverade?

Glad sommar!

Jag vill bara önska Er en riktigt trevlig midsommar!
 
 

Stöd för små ärtor

Nu har vi äntligen fixat växtstöd till ärtorna. Det var i sista stund för nu hade de börjat klänga på varandra.
 
Vi gjorde det enkelt för oss och fixade stödet av två små armeringsnät som vi satte ihop med ståltråd till ett uppochnervänt V.
 
Armeringsnäten fanns färdigkapade i perfekt storlek på Byggmax.
 
Det enda verktyget som behövs är en avbitartång för att klippa av ståltråden.
 
Ståltråden används för att fästa ihop de två näten i överkant.
 
Nedre delen av stödet placerades intill de två raderna med ärtor som nu kan klänga sig fast i nätet och växa sig långa.
 

Nu är det bara att sätta sig ner och se hur det växer ;). Och vänta på att de goda brytärtorna ska mogna.
 
 

Gula blommor

I växthuset blommar det i gult just nu.
 
Tomat.
 
Melon.
 
 
Gurka.
 
 
Gurkorna är redan på väg som ni ser på den nedersta bilden. Väldigt, väldigt små; men de växer. För att melonen och tomaterna ska ge någon skörd behöver de lite pollineringshjälp när de står inomhus där insekterna inte besöker dem. (Är det bara jag som inbillar mig eller är det väldigt lite humlor och bin i år? Kan det vara den kalla vårens fel?).
 
För tomaternas del räcker det att man skakar lite försiktigt i plantorna för att pollen ska sprida sig mellan blommorna, sen sköter växten resten. När det gäller melonen behöver man vara lite mer precis. Därför kryper jag runt på växthusgolvet med penseln i högsta hugg titt som tätt.
 
På en melonplanta finns det hanblommor och honblommor. Först gäller det att lista ut vilken blomma som är vad. När man vet vilka som är han och vilka som är hon gäller det att med hjälp av penseln borsta till sig lite pollen från en hanblomma och sedan borsta av det i en honblomma. Sexualkunskap! :)
 
Jag hoppas att jag lyckats ordna med pollinering av någon blomma så att vi kan få åtminstone en frukt. Men det är inte helt lätt att veta om man lyckats. Det kommer märkas med tiden.
 
När jag kryper runt med min pensel och klurar på om just den där blomman som slagit ut idag är en han- eller honblomma inser jag ännu mer hur fantastisk naturen är. Insekterna sköter garanterat pollineringsjobbet mycket bättre än vad jag gör.

Barnkammarstädning

Idag har jag inte varit på lotten utan hemma hos min mor och far och tagit hand om ett projekt som jag har skjutit på aldeles för länge.
 
Under lönnen har jag en "barnkammare" för växter. I denna barnkammare står krukor med hemmasådda perenner. Vissa sticker upp och visar sig medan andra lyser med sin frånvaro.
 
Idag tog jag äntligen tag i att städa bort sådant som stått aldeles för länge utan att gro och att skola upp sådant som grott och växt till sig.
 
"Barnkammaren" står i utkanten av trädgården. Här får sådder och sticklingar växa till sig.
 
Att placera barnkammaren under ett träd har både för och nackdelar. Trädet skyddar sådderna från brännande sol men det skräpar också ner en del. Och sår sina egna frön i mina krukor.
 
 
Omskolning pågår. Kolla in vad stor bolltisteln blivit trots att den står i en pytteliten kruka.
 
 
Efter en halv dags fixande är det nu fint i barnkammaren. Ordning och reda. Tyvärr blev det ingen efterbild eftersom regnet vräkte ner och åskan mullrade. Men fint är det!
 

Lite tid men massor av rosor

HEJ! Det händer massor på lotten som jag skulle kunna skriva om. Men tiden har inte ricktigt räckt till. Det är så mycket som ska fixas och som vi vill göra med vår lilla trädgård. Men jag ska försöka dela med mig och jag hoppas att ni vill kika in och läsa. Inläggen kommer kanske inte bli så regelbundna fram över man jag ska försöka få upp något lite då och då :)
 
Det känns som bloggen skulle behöva ett nytt namn också, det kommer nog inte bli så mycket pyssel och papp framöver. Bara trädgård :) Jag får fundera på det.....
 
Då jag hela tiden glömmer ta med mig kameran kan jag bara bjuda på en enda mobilbild idag. En underbart doftande vit ros som blommar för fullt just nu.
 
En liten myra gillade visst också rosen :)

Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.


RSS 2.0