Jordgubbar

Nu är jordgubbssäsongen över för vår del. I alla fall om man ser till jordgubbsplantorna på lotten. Nu kommer det inga fler bär. Och de sista har bara torkat bort, här har ju inte regnat på hur länge som helst!
 
Men vi har fått många och goda gubbar så vi är nöjda.
 
Halmen kom på plats lite sent så flera av de första gubbarna ruttnade mot jorden. Men med halmen som skydd blev resten fina. Tack till Eva och Göran för halmbalen.
 
Jordgubbar i långa banor.
 
Vi har fått så mycket jorgubbar att vi inte hunnit äta upp alla. Några fick bli gåbortpresent.
 
 
Botaniskt sett är jordgubben inget bär utan en stenfrukt. Och allt det röda på gubben är en så kallad skenfrukt. Det som egentligen är jordgubbsplantans frukter är de små gula prickarna, eller stenarna, som sitter på "bären". Det goda röda är blombotten som svällt upp.
 
Oavsett vad de är så innehåller jordgubbarna massor av C-vitamin, mer än apelsin, och om du äter 125 g har du täckt ditt dagliga behov av denna vitamin. Så även om våra egna gubbar är slut ska jag nog köpa fler så jag kan fortsätta mumsa dessa goda och nyttiga skenfrukter.
 
 
ÄT JORDGUBBAR!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer
Postat av: Anna

Kul att kunna skörda så måmga gubbar att ni inte hann äta alla. Men hur funkar det, måste man byta ut plantorna varannat år? Har fått för mig det. Skulle vilja ha ett gäng här i Istorp. :)

Svar: Ja vi hade tur med jordgubbsplantorna. De förra lottägarna hade planterat dem förra året, då gav de inte så mycket skörd men i år var det toppen. Ja, man ska byta ut plantorna. Men vartannat år tycker jag låter lite ofta. Man brukar säga att jordgubbsplantor ger störst skörd när de är 2-3 år gamla och att de ska bytas ut var fjärde år. Har man friska plantor kan man samla på sig de revor som plantorna skickar ut. När revplantorna fått egna rötter kan de klippas loss från moderplantan och planteras ut. Men om man misstänker eller vet att plantorna är sjuka av virus eller parasiter måste man köpa helt nya plantor. Eftersom de här sjukdomarna kan finnas i jorden rekommenderas man att helt byta odlingsplats var fjärde år. Detta gäller oavsett om man använder revplantor eller har köpt nya.
Detta gäller om man vill följa "regelboken" annars odlar man sina jordgubbar tills plantorna inte ger några bär eller ger för lite bär och då tar man tag i saken och köper nya plantor :)
Klart ni ska ha jordgubbar i Istorp det är ju något av det somrigaste man kan odla. Man kan plantera dem på våren eller sensommaren (fram till slutet av augusti åtminstone) så ni hinner få ner några i jorden i år om ni vill :)
Pyssel & Papp

2013-07-27 @ 09:23:48
URL: http://gronanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.