Flädersaft

Nu är årets omgång flädersaft färdig!
 
Jag älskar flädersaft, det är en helt underbar dryck! Dessutom är den lätt att göra.
 
 
 
 
Du plockar bara 40 st blomsterklasar av fläder (förslagsvis innan de får löss), sköljer dem och lägger dem i en hink eller dylikt. Plocka fyra rabarberstjälkar som du delar och lägger tillsammans med blommorna. Rabarbern kan bytas ut mot två citroner i skivor men då får du inte den fina rosa färgen på saften.
 
Tag en kastrull och fyll den med två liter vatten. Häll i 30 gram citronsyra (finns i kryddhyllan i affären) och två kilo strösocker. Koka upp vattnet och rör tills socker och syra lösts upp.
 
Häll den varma sockerlagen över blommorna i hinken. Nu gäller det att komma ihåg att röra i saften en gång om dagen. Efter tre dygn är saften helt klar och det är dags att sila bort blommor och rabarber.
 
Saften är nästan färdig.
 
 
Häll allt genom en silduk och låt det rinna av ordentligt, det blir ungefär tre liter. Fördela saften i rena flaskor. Jag brukar använda plastflaskor eftersom jag fryser den saft som inte ska användas direkt.
 
Fast en "finflaska" med saft blir det förstås. Den hamnar i kylskåpet och kommer spädas ut och drickas inom kort :)
 
Saften får sin fina färg från rabarbern så välj så röda stjälkar som möjligt.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer
Postat av: Lisa

Den va jätte god, tack! :)

Svar: Det finns mer, det är bara att komma och dricka :)
Pyssel & Papp

2013-07-13 @ 00:44:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.