Dörrkrans av musslor

Hemma på trappen och på balkongen är det måttligt snyggt i år. Den mesta energin läggs på lotten och därför glöms uteplatserna här hemma bort lite grann och är inget jag tänker föreviga på bild. Men det finns ett par finheter. 
 
En av finheterna är dörrkransen som hänger på ytterdörren. Jag har gjort den av en platt träring och musselskal. För att fästa musslorna har jag använt limpistolen och i vissa fall en grövre ståltråd.
 
Musslorna fäste jag på ringen och på varandra tills de täckte hela träringen och bildade en fin form.
 
Träringen målade jag blå. Hade jag haft tillgång till en dovare blå hade jag använt mig av den istället.
 
I vissa lägen var det svårt att hitta fäste för musslorna precis där jag ville ha dem då använde jag mig av ståltråd och gjorde "ben" till musslorna som jag sedan kunde fästa i kransen.
 
 
Jag började med att måla träringen blå. Den blå färgen som jag hade hjälpte inte direkt till att dölja ringen bland musslorna men den gjorde träringen lite mer utomhustålig. Hade jag haft tillgång till en dovare blå färg hade jag använt den men det gick riktigt bra att täcka träringen så den syns knappt ändå.
 
Det första jag gjorde efter att färgen torkat var att fästa upphägningstråden. Det hade kunnat bli knepigt att göra i efterhand även om det säkert hade gått det också.
 
När snöret var på plats limmade jag fast alla musslor en efter en tills jag var nöjd med formen och tills musslorna täckte hela träringen. Som ni kan se på den nedersta bilden behövde jag använda ståltråd för att kunna fästa vissa musslor. Jag tror att tråden kallas elefanttråd i hobbyaffären. Den är lagom grov och stabil men ändå lätt att böja till. Florister använder en liknande tråd så det går att köpa hos dem också om ni vill göra en egen musselkrans.
 
Kransen var väldigt enkel att göra bara man har tålamod att låta alla limtrådar som bildas av pistollimning sitta tills de torkat. Det går nämligen knappt att undvika dessa tunna trådar av lim som spretar ut från alla limningar. Men när trådarna svalnat är de jättelätta att ta bort.
 
Jag är riktigt nöjd med resultatet och när kransen börjar kännas "out of season" tänker jag spara den inne i förrådet för att kunna återanvända den nästa år.
 

Altanen

Projektet med den nya perennrabatten har stannat av lite (läs det har inte hänt någonting efter grävningen).
 
Tanken från början var ganska smart. Det var väldigt torrt när vi hade grävt färdigt i gräsmattan men det var regn på väg enligt vädermänniskorna på TV. Därför tänkte jag att det var bättre att vänta med att gräva upp och flytta perennerna till efter regnet. Då hade ju marken varit fuktig och luften antagligen ganska sval. Alltså perfekt för uppgrävning, flyttning och omplantering av perenner.
 
Men regnvädret måste ha tagit en annan väg för det kom aldrig något regn här och det har det fortfarande inte gjort. Men nu får jag nog ta oss i kragarna och se till att det vi påbörjat blir klart. Det är fortfarande torrt, kanske ännu torrare men jag har hämtat hit min vattenspridare så nu kan vi fixa eget "regn".
 
 
En arbetande vattenspridare. Ni som följer mig på Instagram vet att jag tycker det är en bra antistressmetod att följa en sådan :).
 
 
Något som däremot har hänt på lotten är att vi fått en altan utanför stugan. Sambon och kompisen har fixat och trixat. Nu är golvet klart, så när som på lite fix och såsmåning om ska vi fixa lite "väggar" och ett trappsteg. Men vi har inte riktigt kommit överens om hur vi vill ha det ännu så först ska vi "sitta in oss" och känna efter.
 
Killarna fäster den sista regeln.
 
Trallen kommer på plats.
 
Golvet är klart!
 
 
 

Jordgubbar

Nu är jordgubbssäsongen över för vår del. I alla fall om man ser till jordgubbsplantorna på lotten. Nu kommer det inga fler bär. Och de sista har bara torkat bort, här har ju inte regnat på hur länge som helst!
 
Men vi har fått många och goda gubbar så vi är nöjda.
 
Halmen kom på plats lite sent så flera av de första gubbarna ruttnade mot jorden. Men med halmen som skydd blev resten fina. Tack till Eva och Göran för halmbalen.
 
Jordgubbar i långa banor.
 
Vi har fått så mycket jorgubbar att vi inte hunnit äta upp alla. Några fick bli gåbortpresent.
 
 
Botaniskt sett är jordgubben inget bär utan en stenfrukt. Och allt det röda på gubben är en så kallad skenfrukt. Det som egentligen är jordgubbsplantans frukter är de små gula prickarna, eller stenarna, som sitter på "bären". Det goda röda är blombotten som svällt upp.
 
Oavsett vad de är så innehåller jordgubbarna massor av C-vitamin, mer än apelsin, och om du äter 125 g har du täckt ditt dagliga behov av denna vitamin. Så även om våra egna gubbar är slut ska jag nog köpa fler så jag kan fortsätta mumsa dessa goda och nyttiga skenfrukter.
 
 
ÄT JORDGUBBAR!

Flädersaft

Nu är årets omgång flädersaft färdig!
 
Jag älskar flädersaft, det är en helt underbar dryck! Dessutom är den lätt att göra.
 
 
 
 
Du plockar bara 40 st blomsterklasar av fläder (förslagsvis innan de får löss), sköljer dem och lägger dem i en hink eller dylikt. Plocka fyra rabarberstjälkar som du delar och lägger tillsammans med blommorna. Rabarbern kan bytas ut mot två citroner i skivor men då får du inte den fina rosa färgen på saften.
 
Tag en kastrull och fyll den med två liter vatten. Häll i 30 gram citronsyra (finns i kryddhyllan i affären) och två kilo strösocker. Koka upp vattnet och rör tills socker och syra lösts upp.
 
Häll den varma sockerlagen över blommorna i hinken. Nu gäller det att komma ihåg att röra i saften en gång om dagen. Efter tre dygn är saften helt klar och det är dags att sila bort blommor och rabarber.
 
Saften är nästan färdig.
 
 
Häll allt genom en silduk och låt det rinna av ordentligt, det blir ungefär tre liter. Fördela saften i rena flaskor. Jag brukar använda plastflaskor eftersom jag fryser den saft som inte ska användas direkt.
 
Fast en "finflaska" med saft blir det förstås. Den hamnar i kylskåpet och kommer spädas ut och drickas inom kort :)
 
Saften får sin fina färg från rabarbern så välj så röda stjälkar som möjligt.
 

Ny rabatt på G

Nu är äntligen perennlandsprojektet, som jag nämnde sist, igång.
 
Vi har börjat gräva bort gräsmattan runt vår lilla damm. När gräset är borta ska vi fylla upp med jord och sedan ska det planteras perenner.
 
Vi valde att inte gräva upp hela den yta som vi har tänkt göra till rabatt. Vi gräver ungefär hälften nu och sedan tar vi resten när det passar. Vi vill nämligen inte att rabattytan ska vara så stor att vi inte kan fylla det mesta av den med växter. Tomma planteringsytor kräver bara en massa jobb för att inte växa igen.
 
Handskarna är på och gräsmattan uppskuren i lagom stora bitar. Nu ska tuvorna bort.
 
Många tuvor hamnade i korgen och så småningom på komposten.
 
 
Den första delen, den som vi gräver upp nu kommer vi fylla med perenner som vi redan har på lotten. Idag står dessa perenner utmed det ena staketet men de ska alltså flyttas. Perennerna hamnar i den nya rabatten och där perennerna stod ska det bli hallonland.
 
När vi ändå gräver bort allt runt dammen ska vi göra den riktigt fin också. Den ska justeras så att den blir helt plan och näckrosen behöver "beskäras".
 
Det är kul att ha kommit igång med ett "riktigt" projekt. Det första som faktiskt förändrar utseendet och som sätter vår prägel på lotten.

I vasen - trädgårdsblommor

Denna gången kommer blommorna i min vas kommer från Istorp, där finns det gott om dem i föräldrarnas trädgård. Det är bland annat stjärnflocka och jättevädd i vasen.
 
Jättevädden (det är den "kallgula" blomman på bilden) planterade vi förra året när vi gjorde om perenrabatten på baksidan av föräldrarnas hus; så i år är första gången som den blommar.Jag tycker att den är väldigt vacker.
 
Jättevädd, Cephalaria gigantea, är som namnet förklarar en stor växt. Den blir runt två meter hög och blommorna är ca 6 cm i diameter. Inte nog med att blommorna är vackra, jättevädden har riktigt snygga knoppar också.
 
 
 
 
 
Jätteväddknopp. (Denna bild har inte jag tagit, den är från Flickr)
 
Tyvärr har vi ont om blommande växter på lotten så där kan vi inte plocka några buketter. Detta ska så småningom åtgärdas men det får ta sin tid. För tillfället står det några "rea-perenner" i en plastback bakom stugan och de måste snart grävas ner.
 
Vi har en plan för en ny rabatt men tyvärr har vädret inte varit med oss, varje gång vi har haft tid att vara på lotten har det regnat. Fram tills idag. Men idag var jag tvungen att lägga tiden på annat än plantering. Jag hoppas att vädret är fint imorgon också. Är det det så ska jag börja med perennlandsprojektet.
 
 
 
Jag hoppas att ni har en bra helg!
 
 
 

Dagens skörd

Ikväll var vi på lotten och klippte. Sambon klippte gräset och jag klippte måbärshäcken. Båda klippningarna blev bra. Gräsmattan blir så fin nu när gräsklipparknivarna är nyvässade.
 
Men det bästa med dagens kolonilottsbesök var ändå att vi kunde skörda två gurkor till. Vi plockade även jordgubbar och de sista rädisorna som var pyttesmå sist.
 
Dagens skörd.
 
I växthuset växer det så att det knakar! Jag ska visa er en bild på det nästa gång jag varit där.
 
Jag klippte som sagt måbärshäcken. Den blev fin i formen när jag hade klippt den men i bladen är den riktigt ful. Nån sorts sjuka har den. Jag ser att andras måbärshäckar ser lika dana ut men jag är inte helt säker på vad det är; kanske någon sorts mögel eller dagg. Dessutom var häcken full med flygdjur. Vita flygare?
 
Jag känner att det är dags att plocka fram växtskyddspärmen och kolla upp om SLU kan hjälpa mig få klarhet i detta.

Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.


RSS 2.0