Piffade pärmar

Papper har en viss förmåga att samlas i hög. Det blir lätt en förvirrande blandning av viktiga papper, recept, inspirerande bilder och annat smått och gott. Förvirrande högar är inget kul.
 
De viktiga papprena kommer bort, recepten går aldrig att finna när man behöver dem och de inspirerande bilderna tar sån tid att hitta och titta på att man ledsnar istället för finner den inspiration man önskade.
 
I ett sådant här läge är en pärm en bra lösning. Men att hitta en fin pärm är inte så lätt. Jag har letat ett tag men de enda jag hittar är de vanliga svarta med färgad tygrygg. De är inte särskilt roliga men de är bra. Jag köpte några och bestämde mig för att piffa till dem lite. Varför nöja sig med en vanlig svart pärm när de kan bli så mycket finare?
 
En "gladpärm" till syrrans viktiga papper.
 
Min trädgårdspärm fick sig också ett lyft när jag ändå hade biler och lim framme.
 
 
Pärmen med gul rygg är täckt med en servett. Jag fäste den med decoupagelim. Namnet har jag stämplat på ett vitt papper som jag limade på när servetten torkat.
 
Trädgårdspärmen har smyckats med bilder från tidningar och böcker. Eftersom det pappret är betydligt tjockare än pappret i en servett var det både enklare och svårare att arbeta med. Tidningsbilderna gick inte sönder för minsta lilla men de blev ganska vågiga när lacket torkat. Jag kanske skulle försökt med mindre lim i flera lager men tålamodet räckte inte till det :)
 
Nu har du läst ytterligare ett ordning och reda inlägg hos mig men vill du ha ännu mer så kolla in detta härliga inlägg hos Popetotrora (hoppas att jag fick alla bokstäver på rätt plats där). Underbart!

Pelargonsticklingar, försök 2

Två av mina pelargonsticklingar som jag skrev om här överlevde tyvärr inte och jag tycker att det var väldigt synd eftersom de var så fina.
 
"Jaja" tänkte jag "jag kommer nog möta fler vackra pelargoner i mina da'r". Men så hade jag så'n tur att en god vän till mig kunde hjälpa mig att skicka några nya sticklingar från de fina pelargonerna som står i ett fönster i Mariestad. Oturligt nog var vi tvugna att använda oss av posten. Ta inte illa upp nu om du är postanställd, det är bara det att insidan av ett brev inte är den bästa miljön för en liten stickling.
 
De nya sticklingarna fick en tuff resa och var lite tilltuffsade när de kom fram. Dessutom var det riktigt kallt ute de dagar som sticklingen färdades till mig. Jag var ganska orolig att de inte skulle klara sig men nu har jag haft dem i ungefär två veckor och det är fortfarande liv i dem.
 
Lite skadade av transporten men nu är de satta i krukor.
 
Jag hade bara en plastkruka så denna sticklingen fick nöja sig med en halv kesellaburk :)
 
Håll tummarna för mina små sticklingar.

Almanackan

Äntligen har jag fått ihop min almanacka. Jag får några dagars användning av januaribladet i alla fall :)
 
Jag har gjort den utav foton, fina papper och med hjälpp av skrivaren. För att fästa ihop de olika delarna använde jag mig av gem. Det är en väldigt enkel konstruktion och det är roligt att ha en personlig almanacka. Nu kommer jag ha full koll på dagarna under hela 2013 :).
 
Månadsblad med bilder och så själva almanacksbladen.
 
Bladen är sammanfogade med omformade gem.
 
 
Gemen vecklade jag först upp och sedan böjde jag dem till ringar runt en tjock penna.
 
Almanackan är nu på plats.
 
Några av månadsbladen.

Tulpaner och lärk

I helgen gjorde jag lite vårfint med tulpaner här hemma. Först visste jag inte vad jag skulle blanda upp tulpanerna med. De är i och för sig fina bara som de är men jag var på floristhumör och ville piffa till dem lite. Det enda som jag hade hemma var lärkkvistar som jag plockade på min naturmaterialsrunda i höstas. Kvistarna har legat ute i förrådet och väntat på att komma till användning och i helgen var det altså dags.
 
Blommorna och kvistarna räckte till en bukett på soffbordet och ett arrangemang på köksbordet. För att "våra till det " ännu mer kompleterade jag med lite primula. Färgstarkt och härligt.
 
Bukett och primula på soffbordet.
 
Arrangemang i glasskål på köksbordet.
 
Nu är det vår inne i väntan på att den ska dyka upp utomhus också.
 
Jag önskar er en riktigt trevlig vecka!
 
 
 

Vissna tulpaner

Städade bort mycket vissna tulpaner igår. Jag har slarvat med mina snittblommor, ajabaja. Men jag tycker faktiskt att vissna tulpaner har en viss charm de också. De vrider sig till så fina former.
 

Smyckesskrin

Jag gillar att använda smycken och jag vill gärna matcha färgen på dem till resten av min klädsel. Detta har lett till att jag har en hel del örhängen. Förr skramlade småörhängena bara runt i en låda och eftersom jag gillar ordning och reda tyckte jag inte att det var bra.
 
Lösningen blev ett hemmagjort smyckesskrin.
 
Jag fick en jättesöt plåtask i födelsedagspresent för några år sedan. Den fick stå framme som pynt ett tag men då den inte hade någon funktion kändes den snart lite tråkig och hamnade i skymundan. Men nu har den kommit till användning!
 
För att skapa ett smyckessskrin behöver du en fin ask. En bit skummgummi som passar i asken. Lite tyg. En sax och en mattkniv.
 
Utgångsläget. En ask och en massa småörhängen.
 
 
Smyckesskrinets beståndsdelar. Tänk på att skumgummit inte får vara för tunnt.
 
 
Med hjälp av mattkniven har jag skurit fåror i skumgummit. Man ska inte skära helt igenom, men nästan.
 
 
Lägg tyget över skummgummit. Jag har använt ett gammalt lakan. Tryck ner tyget i skårorna.
 
 
Fortsätt över hela ytan.
 
 
Vik in tygets kanter och lägg ner skummgummit i burken.
 
 
Nu är asken redo att fyllas med örhängen. Eller ringar om man har många sådana.
 

Klart! Örhängena ligger i ordning och asken har fått en funktion.
 
 
Locket på - ordning och reda :)
 

Pyssel & Papp

Denna veckan blev det tyvärr inte så många blogginlägg. Tiden har gått åt till annat än pyssel. Så ikväll har jag inget hemmagjort att visa.
 
Gör ett inlägg om mitt bloggnamn istället. Någon kanske undrar varför bloggen heter som den gör. Pyssel innehåller den ju i och för sig men kanske inte särskilt mycket papp. Såhär är det.
 
Jag startade Pyssel & Papp i början av året när min förra blogg trasslade och jag tröttnade på att försöka få ordning på den. Dessutom hade jag liksom kommit in i bloggandet och insett att det var pyssel och hemmafix jag ville blogga om. Trädgård är alltid en del i mitt liv och bakning är ju så roligt så det är mest det som ingår i ordet hemmafix.
 
Hur som helst. Den gamla bloggen krånglade och jag behövde en ny. Att skapa en ny blogg var inte särskilt svårt men att komma på ett namn.... det var värre. Pyssel & Papp dök så småningom upp i hjärnan. Först kom jag inte på var jag fått det i från men efter ett tag klarnade det.
 
Galenskaparna och Aftershave (här säger alla som känner mig "naturligtvis!") har gjort ett juluppesittarprogram, det ingår i serien En himla många program. Jag tycker att serien inehåller maoosr av roliga sketcher och just uppesittarprogrammet är en favorit. Dess namn? Pyssel & Papp förstås.
 
klicka på bilden för att komma till Youtube och se ett litet sångklipp ur programet.
Vill du se mer av programmet (rekomenderas) kolla här.
 
Ett uppesittar program hade passat bättre innan jul men jag var på "galenskaparnahumör" denna lördag och då fick det bli såhär. Jag ska nog krypa ner i soffan och fortsätta på samma tema. Ska jag titta på Cyklar eller Stinsen brinner? de är bäst båda två :)
 
Jag hoppas att ni har en riktigt trevlig helg.
Kramar från mig.
 

I vasen

I förra veckan skrev jag om hur jag hade arrangerat mina vita hyacinter. Många kanske har kastat ut dessa väldoftande blommor tillsammans med julgran och annat julpynt. Men jag tycker att de kan få vara med ett tag till. Speciellt de rosa! Innan och under julen vill jag bara ha de vita men nu vill jag ha FÄRG!
 
När jag gick över torget i förra veckan såg jag så fina hyacinter i en mörkrosa färg. Det har ju dykt upp lite konkurrenter till de klassiska vita, ljusrosa och "blå" hyacinterna på senare år. Hur som helst hann jag bara titta när jag sprang förbi på väg till jobbet men med hjälp av min snälla syster blev jag i lördags ägare till några av de billiga lökväxterna. Tre ljusrosa och två mörkrosa.
 
Bilden gör inte den mörkrosa färgen rättvisa. I verkligheten är den mycket snyggare.
 
Lite återvinningsfloristik. Blad från en döende krukväxt och så kvistar från julgruppscypressen.
 
Lite vatten i botten och arrangemanget klarar sig fint.
 
 
Återigen är det enkla arrnagemang, de är den bästa typen. Det ska inte vara för krångligt. Jag har bara skurit av blommorna precis ovanför löken. En del av hyacintbladen lät jag följa med. Jag sköljde av sanden som fanns mellan bladen och satte hyacinterna i glasvaserna. Sedan fyllde jag ut med lite grönt. Det blev ljusgröna småbarr och några mörkgröna blad. Lite vatten i vasen och arrangemanget var klart.
 
Det gröna i vaserna är "återvinningsmaterial". Innan jul fick jag en fin julgrupp utav mina chefer. Den har prytt köksbordet, men nu var hälften av växterna vissna. Så jag plockade isär den. Jag slängde det fula. Planterade om Eceverian (som nu står i kruka i sovrumsfönstret) och använde cypressen till det här. En krukväxt som inte mådde så bra bistod med några blad till mina hyacintarrangemang innan den åkte i komposten.
 
Snabbt enkelt och billigt. Kan det bli bättre?

Hamburgerbröd

Ni som följer mig på instagram har sett mina hamburgerbröd innan. Här kommer receptet också.
 
 
 
Mina bröd blev lite små. De passade perfekt till en halv hamburgare (90 gram). Nästa gång kommer jag därför att göra dem dubbelt så stora. Då räcker receptet till 8 bröd, eller kanske det kan bli 10. Hur stora man gör dem är ju en smaksak, men platta till dem ganska rejält innan andra jäsningen. De fluffar till sig ordentligt i ugnen.
 
Ha en riktigt härlig vecka!
 
 

Out of season

Lite sent att prata om hyacinter nu kanske. Det är väl ingen som vill ha dem längre men de finns ju fortfarande att få tag på och nu är de billiga :).

 

Jag vill i alla fall visa hur jag gjorde med mina senaste hyacinter. Jag satte dem i glasvas och struntade i att tvätta bort jorden eller försöka dölja rotklumpen. Bort med plastkrukan, ner i vasen, i med lite tallris och så var det klart. Snabbt, lätt och jag tycker att det blev riktiggt fint.

 

Bry er int om den gula toppen, Hyacinten fick en värmechock när jag tog den från det kalla förrådet rakt in i lägenheten (läs bastun)

 

 

Som ni kan ana i vasen jämte fick den andra hyacinten sällskap av tallkottar och "is" (glasklumpar). Lika enkelt, lika fint.

Hyacinterna, duken och röda kuddar i soffan är det "juliga" som finns kvar i lägenheten. Men fotot är inte dagsfärskt, nu är hyacinterna vissna så i helgen åker de ut och duk och kuddar kommer plockas bort eller byta färg :)

 

 

Hur gör ni? Städar ni bort julen så fort julafton är till ända

eller behåller ni den längre?


Raggsockar

Vad vore livet utan raggsockar? Kallt och fruset.
 
Jag har den stora turen att ha en mamma som stickar härliga raggisar. Jag har många par i olika färger och tjocklekar. Raggsockar är ett plagg som passar mig perfekt då jag nästan alltid får kalla tår och är lite frusen av mig. Men tack vare mammas sockar kan även jag ha lagom varma fötter året runt.
 

Mjuka, varma, mysiga och fina; raggsockar kan man aldrig få för många av!
 
Fyra skapelser som kommit av mammas stickor. Tre ur min socklåda och ett par ur sambons. Det är så klart de blåvita som inte är mina (sambon håller på IFK Göteborg).
 
Tack till värdens bästa raggsocksmamma ♥

Rosmarinfrallor

Igår gjorde vi soppa till kvällsmat och för att göra måltiden komplett bakade jag frallor att ha till. Det blev ljusa frallor med rosmarin och flingsalt. Enligt receptet skulle degen bakas ut till ett brytbröd och bara dekoreras med vallmofrön och några rosmarinkvistar. Jag valde att hacka rosmarinen och strö den på frallorna i stället och så ströslade jag på lite flingsalt för att det är så gott och vallmofrön för att det blev snyggt. Jag skippade brytbröds modellen också och gjorde vanliga frallor.
 
 
 
Degen var lite kladdig att rulla men inte omöjlig. Lite extra mjöl på snittytorna som blev när jag delade degen räckte för att jag skulle kunna rulla mina frallor. Jag är väldigt nöjd med resultatet och glad att jag inte valde att ha i mer mjöl för att minska på kladdet. Nu blev frallorna saftiga och goda.
 
Några slank ner direkt till soppan. Nygräddade frallor är ju aldrig fel. Resten hamnade i frysen för att förgylla framtida måltider.
 
Undrar hur rosmarinen och saltet klarar nedfrysning och upptining...
Vad tror ni?

Utomhuslunch

Jag är barnsligt förtjust i att laga och äta mat ute. Så i lördags njöt jag i fulla drag då jag, sambon och två goda vänner var på utflykt.
 
Det blev tvårätters. Efterrätten bestod av "karameliserade" bananer med kanel. De blev riktigt goda.
 
Vi var på den fina utsiktsplatsen ovanför sjön Fävern i våra hemtrakter. Vanligtvis har man fin utsikt över sjön men i lördags var det väldigt dimmigt och helt vindstilla så vi kunde bara skymta sjön. Ibland såg vi den inte alls. Men när vi skulle ge oss av hemåt var det fantastiskt vackert med dimman och ljuset. Riktigt sagolikt.
 
 
Sämre utsikt kan man ha från sin matplats.
 

2012 års julkort

Innan jul nämnde jag att jag höll på med pyssel som jag inte kunde visa här på bloggen eftersom det skulle ges bort och några av mottagarna följer min blogg.
 
Nu har personerna i fråga fått grejerna så här kommer ett inlägg om mina "julkort". Eller kort och kort. I år skickade jag tändsticksaskar. Hoppas inte posten hade något emot det... Askarna kom i alla fall fram till mottagarna :)
 
Det blev en lite mörk bild men här är i alla fall alla mina tändsticksaskar innan de, tillsammans med en julhälsning, hamnade i varsin papperspåse och trycktes ner i en röd brevlåda.
 
 
Motiven är stämplade, färglagda och delvis "embossade" (för relieffefekt). Sen har jag klippt, klistrat och så fick Dymon jobba lite också.
 
Vi har också fått väldigt fina julkort hem till oss; tack för dem!
 
 
Skickar ni julkort?
 

Mitt "jullov" i bilder

Nu är jag tillbaks från mitt "jullov". Jag önskar er ett gott 2013 mina kära läsare och jag hoppas att ni tittar in här nu igen.
 
Första inlägget för 2013 får summera min jul i väldigt korta drag.
 
 
Adventsfika och julgodisstök. Jag gav mig själv ett stormkök i julklapp och invigde det på självaste julafton genom att göra varm choklad på vår julpicknick. I år bakade vi världens godaste pepparkakor. Klappar som jag gav bort och ett par utav klapparna som jag fick.
 
Vissa av er har kanske sett några av bilderna på Instagram där jag numera dyker upp ibland. (Jag heter pysselochpapp där också. Följ mig gärna där med).
 
Pepparkakorna som ni ser på bilderna bakades samma kväll som vi julgodisstökade. Jag hittade receptet på den trevliga bloggen Annis Glutenfria. De blev verkligen världens godaste. Baka dem! Även ni som tål gluten borde testa detta recept. Kavla ut dem tunnt, grädda dem lagom och njut. De blir fina, spröda och otroligt smarrigt kryddiga. Det var längesedan jag åt så mycket pepparkakor! De två sista slank ner ikväll :)
 
Hur har din jul varit?
Fick du det du önskade dig i julklapp?
 
 

Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.


RSS 2.0