Projekt köksträdgård

Jag har kikat lite på mina senare blogginlägg och insett att jag har missat att berätta om höstens stora kolonilottsprojekt! Så jag gör det nu så här lite i efterhand.
 
En helg i September (det är ju längesedan nu! Fast det känns som aldeles nyss) bestämde vi oss för att förändra lotten ganska mycket. Vi har länge planerat att göra ett köksland och nu blev det äntligen av. Vi tog in familjen som förstärkning och satte igång.
 
Vi började med att gräva upp lite mer rut våran lilla damm och flytta färdigt perennerna. Jag berättade om detta här.
 
 
Här har vi grävt upp ny rabattyta till vänster om dammen och på gräset ligger perenner som ska planteras.
 
 
Fredrik kollar djupet på gropen, lite till får han allt gräva.
 
Det var Fredrik som arbetade med den här delen. Den stora baljan utan botten gräver vi ner för att ha som rotspärr. I baljan planterade vi vår ena ros, som kan vara en Finlands vita ros. Rosen är väldigt bra på att skicka ut rotskott och vi hoppas att baljan ska begränsa dess framfart. Vi får se om det räcker.
 
I andra kanten av kolonilotten arbetade jag, pappa och syster med att gräva fram det planerade kökslandet medan mamma städade ur växthuset. Det blev massor av grästuvor att vända, skaka och frakta bort. I början kändes det lite hopplöst när man såg hur långt det var kvar till den markerade bortre kanten. Men när vi väl närmade oss mitten kändes det som att det gick ganska snabbt ändå. Men det tog två dagars arbete innan alla tuvor var väck.
 
Pappa och syster har börjat gräva upp tuvor.
 
Första dagen var det jättebra arbetsväder, lite disigt men fint och lagom varmt. Dagen efter regnade det. Men trots regnet såg vi till att få grävningen klar. Vi fick klara oss utan familjen men fick som tur var hjälp av en vän. Det är tungt att gräva bort gräsmatta.
 
 
Här är hela det nya kökslandet framgrävt.
 
När vi till slut grävt färdigt kändes kökslandet väldigt stort men där ska ju få plats med en del gångar också så det kommer säkert bli lagom.
 
När syster påpekade att landet var större än hennes lägenhet kändes det lite som "oj vad har vi gjort" men nu är jag mätt, skissat och räknat lite på det känns det bra igen. Det kommer få plats massa godheter, nu gäller det bara att välja vilka fröer som ska inhandlas.

Dörrkransen

Förra gången jag skrev så nämnde jag ju att det var dörrkranspyssel på gång och nu är kransen färdig. Det har den varit i någon vecka nu. Här kommer den på bild.
 
 
 
Stommen till kransen, eller hjärtat, köpte jag färdig på Blomsterlandet förra året. Jag tycker att den är så snygg med sina kvistar och sin mossa.
 
Jag hade lite ont om tid till att pynta den i fjol så då lindade jag bara runt ett rött bomullsband och så fick det vara bra så. Stommen är tillräckligt snygg för det.
 
Men i år kände jag mig pyssligare och pyntade den ganska modernt i vitt och silver. De två kanelstängerna satte jag dit som kontrast till allt det vita.
 
 
 
Jag har använt mig av näverstjärnor, kanel och diverse julpynt som jag hittade hemma hos mamma. Det vita fuskormbunksbladet har jag köpt, även det är från Blomsterlandet.
 
Efter att jag samlat ihop fint pynt stack jag bara i det i stommen, de flesta grejer hade nämligen ett skaft av ståltråd. Kanelstängerna fäste jag med en gaffelskaftning (en floristteknik jag kan visa den någon gång) och sedan lindade jag silvertråd om alltihop för att hålla stjärnorna på plats.
 
Jag är riktigt nöjd med årets krans. Den kan nog komma att hänga kvar ett tag framöver för jag tycker att den är mer vintrig än julig, vad tycker ni?
 
 
 
När jag gjorde fint på dörren fick jag ju se till att det var fint på golvet också . Både krukan och lyktan fick ny stil.
 
I krukan planterade jag en söt liten gran. Mycket finare än de vanliga små cypresserna tycker jag. Och som sällskap fick den en stor vit kotte, ett fuskormbunksblad, lite "isbitar" och en rosett. Enkelt men stiligt och det passar fint till kransen.
 
 
 

Adventspyssel

Adventspyntandet pågår fortfarande här hemma hos oss. Det går långsamt men jag blir rätt nöjd med resultatet. Förhoppningsvis är jag klar innan fjärde advent ;)
 
Här är ett par av pynten som jag fixat. Amaryllisen står i en glasvas med "isbitar" av glas och färgad ull. Isbitarna i botten ligger där för att det ska gå att hälla lite vatten i vasen utan att löken står i det och ruttnar (rötterna ska vara i vattnet). Ullen är bara där för att vara fin.
 
I den vita krukan samsas tre hyacinter, en miniamaryllis och en jättekotte. För att få lite färg på det hela pillade jag dit några röda "fuskbär".
 
Nu är det bara att vänta tills det börjar blomma. Vänta och fortsätta adventspynta :) Näst på tur står dörrkrans och fint på trappan. Det kan nog händ att det kommer upp någon bild på det med.
 
Amaryllis i färgad ull.
 
 
Hyacinter, amarylis och en kotte blir en fin liten grupp.
 
 
Har ni adventspyntat färdigt? Går ni all in eller pyntar ni bara lite?
Eller kanske inte alls?
 
 
 
 

Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.


RSS 2.0