Sådder och omskolning

För två veckor sedan sådde jag tomater, basilika och persilja i mitt, för året, nya pluggbrätte. Nu hade de två förstnämnda vuxit till sig och behövde mer plats. Så i söndags satte jag upp dem i lite större krukor för att de ska kunna fortsätta växa och må bra. Att plantera om småplantorna såhär kallas för omskolning.
 
Eftersom jag bor i lägenhet med lite ont om plats och på grund av att det blåste kallt ute fick jag hålla till på köksbordet. Det blir lite smutsigt men det är det värt eftersom det är så roligt att driva upp egna plantor.
 
I vanliga fall brukar man använda en så kallad prickelpinne för att göra hål i jorden och pilla ner den lilla plantan i sin nya kruka. Eftersom min prickelpinne ligger 3,5 mil här ifrån fick jag hitta på något annat. En kräftgaffel är ett utmärkt verktyg när man ska skola om småplantor.
 
En tidning skyddar köksbordet när jag arbetar med jord och plantor. De små plantorna har trivts i pluggbrättet men nu ska de planteras upp i de svarta krukorna.
 
Basilikan har vuxit och fått små fina blad och tunna vita rötter. En fin liten pluggplanta.
 
En kräftgaffel är perfekt formad för att agera prickelpinne.
 
När man gjort ett lagom stort hål i jorden är det bara att sätta ner pluggen och trycka till jorden "lite lagom".
 
Färdigomskolad basilika.
 
Jag passade på att så lite ny basilika också. Och chili.
Missa inte att persiljan visar ett grönt blad där bakom den gula skylten. Det är det enda som kommit upp i de sju persiljepluggarna. Än så länge.

En örhängestavla

Jag har länge haft en idé till hur jag vill förvara mina örhängen av den modellen som faktiskt hänger från örat. "Pluttar" och pärlörhängen har jag i en hjärtformad ask som jag "inredde" till ett smyckesskrin för ett tag sedan.
 
Idén har som sagt funnits länge, men jag har inte hittat materialet jag behövde. Innan nu. Det som varit svårt att hitta har varit nätet med de (till skillnad från hönsnät) rätvinkliga, små och stabila rutorna. Jag har sett det på bygghandlar men då har det bara sålts i rullar med massa meter nät som kostat flera hundra kronor.
 
Nu lyckades jag få tag i en liten bit från en rulle och jag förverkligade genast min idé - örhängestavlan.
 
 
För att göra en örhängestavla så behöver man ett nät (det går naturligtvis lika bra med hönsnät), en ram utan glas och en häftpistol. Klipp till nätet så att det passar i ramen och häfta fast det med häftpistolen. Klart!
 
Häng upp ramen på väggen och haka fast örhängena. Fint, smidigt och praktiskt. Inga mer ihoptrasslade eller bortglömda hängen. Nu ser jag dem och använder dem mycket mer än innan.
 
Dessutom tycker jag att det pryder sin plats på väggen och blir en fin inredningsdetalj.
 

Picknick

Idag har det varit lite varmare ute. Hela sju grader har termometern visat! UTOMHUSVÄDER!!
 
Jag och Fredrik satte i gång och bakade baguetter (receptet finns på gamla bloggen) för att kunna ordna riktigt fin picknickmat. Nybakade baguetter fyllda med brieost, salami och grönsaker hamnade i picknick-väskan tillsammans med lite kaka och dricka.
 
 
 
Färden gick till Tvååker och Munkagårdsgymnasiet. Det var roligt att kika runt i parken trots att det inte var mycket som var grönt ännu. Det blev lite knopp-quiz (som gick sådär) och så var vi och kollade in djuren borta hos djurvårdarna. Utflykter till munkagård rekomenderas. Det blir fler sådana senare när allt grönskar också.
 
Magnolian klarade jag i alla fall; de är lätta att känna igen på sina ludna knoppar. Detta var en
Magnolia x loebneri 'Merrill'.
 
Geten tog det lugnt på sin kabeltrumma.
 
Tuppen var ute i solen med sina hönor.
 
Ett av lamadjuren "posade" glatt framför kameran och var förvånansvärt förtjust i att smaska i sig torra eklöv.
 
 
 

 
 

Hej igen!

Nu var det väldigt länge sedan som jag skrev något här på bloggen. Jag har haft för mycket annat för mig. Men nu ska jag försöka ordan med lite inlägg här igen så jag hoppas att några av er tittar in här ibland.
 
Jag börjar lite lätt med några vårbilder. Nu får kylan släppa taget så att våren kan slå till.
 
 
GLAD VÅR TILL ER!

Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.


RSS 2.0