Sticklingar

Jag har gett mig själv ett svårt uppdrag.
 
Jag har satt sticklingar. Det hade ju inte behövt vara ett problem om det inte hade varit för att det är vinter. Denna mörka, kalla årstid lämpar sig inte riktigt för små, nästan rotlösa plantor.
 
Jag tog i och för sig sticklingarna i oktober, då är det väl höst och inte vinter. Men det är ändå inte optimalt för en stickling. Det är sticklingar av växter som brukar vara enkla att föröka men det är ett par av dem som har det lite kämpigt. En har gett upp för länge sedan. Synd för den var från en jättefin cericelila pelargon.
 
Varför väntade jag inte och tog sticklingar till våren istället kanske ni undrar. Jo det beror på att jag inte kommer vara i närheten utav "moderplantorna" mer. De står i fönster och växthus i Mariestad och den staden har jag lämnat nu. Kanske inte för alltid men jag kommer nog inte träffa dessa fina växter igen.
 
Så nu är fönstret i sovrummet fullt med sticklingar som jag hoppas ska orka med vintern. De flesta verkar ha tagit sig bra trots mörkret men det är en, en underbar röd, som har uppenbara problem. Nu är jag där och pysslar om den nästan var dag. Jag hoppas att den ska hålla ut och ta sig så den kan växa och blomma.
 
Ett fönster fyllt med sticklingar.
 
De som tagit sig lär klara vintern men de börjar redan bli ganska långa så de lär vara rejält rangliga till våren. Men jag kan förstå att de sträcker på sig allt vad de kan för att komma närmare det lilla ljus som finns under vintermånaderna.
 
Det är sticklingar av pelargoner, Pelargonium av lite olika slag. En syskonstjärna, Ledebouria socialis det är den som har de fina fläckiga bladen. Ett paradisträd, Crassula ovata och längst bort någon sorts ampellilja, Clorophytum.
 
Brukar ni ta sticklingar av växter ni tycker om?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer
Postat av: Daniel

Jag tror att det var Christopher Lloyd som skrev att: "the best time to take a cutting is when it's offered", så det är bara att passa på och göra det bästa av det. Det fixar sig.

Jag tänker att jag ska ta sticklingar oftare än jag gör det. :-)

Svar: Klokt sagt :) Jag pratar uppmuntrande med dem och hoppas att det hjälper.
Ja, mer sticklingar åt folket! ;)
Tänker på dina dahliasticklingar då och då. De som blev så fina blommor. Jag måste testa det på några utav mina finaste nästa år och se om jag kan lyckas lika bra.
//Pyssel & Papp

2012-12-10 @ 14:49:07
URL: http://danielgrankvist.blogspot.com
Postat av: Lisa

Ge den lilla stackaren en sån där värmelampa som man brukar använda till äggkläckning! :) (om det inte finns till hands, funkar inte en vanlig lampa?)

Svar: Det finns ju växtlampor, men jag har ingen. Kommer inte ihåg om det funkade med vanliga lysrör. Stefan i klassen hade nog kunnat svara på det. Men jag kör på i fönstret så får jag se vad som händer.
//Pyssel & Papp

2012-12-10 @ 15:35:54
Postat av: Linnea

Åh! Jag försöker med allt vad jag har hålla mina små sticklingar vid liv i vintermörkret. Men vår kompis-crassula kan man ju inte ta dö på. Och tur är ju det :) Visste inte att den fläckiga hette syskonstjärna, fint namn! KRAM JOHANNA! Saknar att bo med dej!

Svar: Hej Linnea, vad roligt att du tittar in här!Ja, det är tur att de tål det mesta :) De kommer nog växa till sig och bli stora fina kompis-crassulor allihop. Vi hade det riktigt bra i vår lilla lägenhet alla tre. Saknar de mysiga fikorna och matlagandet :)
Ha en riktigt mysig advent. KRAM
//Pyssel & Papp

2012-12-13 @ 00:43:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.