Rulltårta

Igår kväll, efter maen blev jag sugen på efterrätt.
I kombination med rastlöshet efter en stillsam dag i lägenheten blev resultatet en nybakad rulltårta.
Vad snabbt det går att göra rulltårta. Det är ju den perfekta "oväntat-besök-kakan". Enkelt men o så gott.
 
Här kommer ett bra recept på glutenfri rulltårta med sylt.
 
 
 
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl glutenfri mix
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
strösocker
sylt
 
Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
Blanda glutenfri mix och bakpulver och rör ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet.
Klä en liten långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten jämt över pappret.
Grädda kakan mitt i ugnen, 250 grader, i ca 5 minuter. Håll koll för den blir snabbt färdig.
 
Bred ut ett nytt bakplåtspapper på arbetsbänken och täck pappret med strösocker.
När kakan svalnat något stjälp upp den på det sockerklädda pappret.
Dra av bakplåtspappret som var med inne i ugnen. Sitter pappret fast fukta det med lite kallt vatten så släpper det lättare.
Bred valfri sylt på kakan och rulla ihop den från långsidan.
Lägg skarven nedåt och låt kakan kallna inrullad i pappret.

Buketter från trädgården

Igår var jag en sväng i Istorp.
Jag skördade min lök och la den på tork i skjulet. Hoppas att jag kommer hem igen innan blasten torkat för mycket så att jag kan fläta den. Det hade varit kul att fixa en aldeles egen lökfläta.
 
Jag passade på att plocka lite blommor också.
Det är något som jag verkligen kan sakna när jag bor så mycket inne i sta'n. Trädgård och natur dit man kan gå och plocka fina blommor och annat snyggt att pryda hemmet med.
 
 
Jag plockade en liten bukett med jätteverbena, luktärt, slätbladig persilja och några stjälkar från mammas pelargon.
 
 
Den andra buketten blev en trädgårdsblandning med allt möjligt i.

Tomattider

Nu smakar tomater massor.
Det är inte som på vinter när man, av någon underlig anledning, äter dem trots att de inte smakar någonting.
Nu är de smarriga och smakrika.
Helt klart ska man kosta på sig de svenska och gärna i blandade färger.
 
 
Goda, fina och svenska.
 
Visste ni att tomaten kommer från sydamerika.
Den kom till Europa under andra hälften av 1500-talet och till norden först på 1700-talet.
Under en lång tid odlades tomaten bara som prydnadsbuske i Europa då man trodda att växten och dess frukter var giftiga.
Detta kan ha berott på att tomaten är nära släkt med potatisen. Potatisens frukter som kan liknas vid små gröna tomater är nämligen giftiga.
 
Tomaten har lågt näringsvärde men är mycket rik på C-vitamin och andra vitaminer,samt mineralerna fosfor,magnesium,kalium och kalcium.
Forskning har på senare tid visat att röda tomater innehåller ämnet lycopene som ökar vår motståndskraft mot bl.a olika former av cancer,och speciellt prostatacancer.
Lycopene, som finns i det röda pigmentet, lär motverka fria radikaler dubbelt så effektivt som Beta-karoten. (som också finns i tomater)
Effekten tycks finnas kvar även i tomatprodukter,som tomatpasta,torkade tomater m.m.

Vid hantering av tomatplantor får man av saften gröna fläckar på händerna,det mesta går bort med tvål och vatten,men speciellt besvärliga fläckar gnids lätt rena med saften från en omogen tomat.

Tomater kan man lätt odla själv i växthus eller mot en varm vägg på en skyddad plats i trädgården.Det är ingenting att börja på vid den här tiden på säsongen men nästa vår är det bara att köpa fröer till någon fin sort och börja odla.


Kycklingwok

Idag har vi varit på IKEA.
När vi kom hem var vi rikigt hungriga och "slängde ihop" en god kycklingwok.
Vi hittade ett recept som vi nästan följde. Man kan ju ha i vilka grönsaker som helst.
Men receptet innehöll en woksås som man skulle hälla över alltihop när man blandat i allt. Den såsen piffade till det och gjorde det till en riktigt bra rätt.
Fredrik tyckte till och med attvåran wok var godare än dem man kan köpa nere i stan!
 
 
Vi stekte bitar av kycklingfilé färdig och la dem åt sidan.
Sedan wokade vi grönsaker som var delade i lagom stora bitar.
Vi hade i paprika, sockerärtor, champinjoner, salladslök, bambuskott, vattenkastanjer och morot.
Undertiden som grönsakerna wokades kokade vi risnudlar enligt beskrivningen på förpackningen.
När grönsakerna var lagon "mjukhårda" vände vi i kyckling och nudlar. Det fick stå på plattan ett tag så kycklingen blev varm igen.
Sist hällde vi på woksåsen. Efter det var det bara att röra om och servera.
 
 
Här är receptet på woksåsen, vi hittade det på recept.nu.
 
 
Woksås:
4 msk kinesisk soja
1 tsk strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk majsstärkelse
1/2 dl vatten
 
Det är så härligt när man blandar grönsaker såhär. Färgerna gör mig glad!
 
 

Citronpaj

Idag var vi bjudna på Grillkväll.
Eftersom jag kändde mig lite bakningssugen så erbjöd jag mig att fixa en dessert till alla.
Det blev en citronpaj med maräng.
 
 
Pajen blev både fin och god.
Prova att baka den. Det var inte speciellt svårt och den var superfräch!
 
 

Mandy's diner

Idag har jag och Fredrik gjort en liten utflykt till Älvsered för att käka gott på Mandy's.
Mandy's diner är en charmig restaurang i amerikansk-svensk rockabillystil med trevlig personal men framförallt GOD mat. (Och stora portioner).
Stället är helt klart värt den omväg som det alltid verkar vara att ta sig till Älvsered.

Fredrik beställde deras grillade revbensspjäll och fick en enorm portion.

Jag beställde en "Pontiac burger" och fick en supergod hamburgare med goa glutenfria bröd.

Vi orkade inte få i oss all mat trots att den var god. Men vi fick med resterna i varsin "dogybag" så kvällsmaten är färdigfixad!

Färgexplosion

Idag var jag och Fredrik nere på torget och strosade runt lite.
Jag tycker det är trevligt med torgdagarna i sommarvarberg. Jag gillar blomster- och grönsaksstånden mest.
Det känns såå äkta och mysigt på något vis.
Jag hade velat köpa massor av fina grönsaker, bär och frukter. Men då kylskåpet redan är överfullt med matvaror som ska ätas upp innan de blir för gamla nöjde jag mig med att köpa tre buntar med underbara dahlior.
Färgstarka och underbara!

Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.


RSS 2.0