Perennrabattsmakeover

Jag måste bara berätta att jag med hjälp av familjen och sambon har börjat på arbetet med att göra om en lång perennrabatten på baksidan av mamma och pappas hus. Rabatten har funnits på platsen länge och när farmor och farfar stod för dess omvårdnad var den välskött och fin. Sedan de flyttade från huset har det gått utför med rabatten. Den får ett rejält lyft, typ en gång per år men det hjälper inte. De största problemen är att gräsmattan har börjat vandra in i rabatten och gjort mellanrummet mellan perennerna svårrensat och att det på grund av dåligt underhåll nu rotat sig en massa ogräs inne i många av plantorna. Dessutom är den väldigt lång. Det är en katastrofrabatt helt enkelt. Att rensa den fin på ytan en gång om året räcker inte. Det måste till en mer grundlig förändring.
 
Brorsan visade sig vara riktigt bra på trädgårdsarbete.
 
Därför har jag bestämt att nu ska den göras om. Totalt. Allt ska grävas upp, delas och rensas. Vissa saker ska tillbaks ner i den nya rabatten. Annat kommer få nya hem i våran eller andras trädgårdar. Den inte så spännande rektangulära formen ska bytas ut mot något mjukare och det ska bli en gång rakt igenom rabatten så att man lättare kan ta sig till komposten som ligger på andra sidan.
 
Här står växterna jordslagna i väntan på omplantering. Perennerna i jordvallen och de lökväxter vi hittade satte vi i krukor så vi har koll på dem.
 
 
 

Uppdatering

Nu har jag inte skrivit sen i onsdags. Jag har inte haft tid. Så här kommer en uppdatering.

TORSDAG
Jag lämnade Mariestad för att vara hemma i en och en halv vecka! Härligt, som jag har längtat. Jag hade med mig mina äppelträd hem också. Som tur är är de ganska små och det var inte så tunga att släpa på. Men jag kände mig lite luffaraktig när jag släpade runt på väskor och sopsäck.


Packningen jag släpade hem i torsdags.

I Borås mötte mamma upp och hämtade mig. Vi åkte till Kinna och lämnade in lägenhetsnycklarna till Marks bostad så nu är lägenheten i Horred inte min längre.
Vi stannade i Skene och handlade också och jag fick köpt ett nät med sättpotatis och en påse med sättlök. Det var bra för jag har glömt det flera gånger.

När vi kom hem drog vi på oss arbetskläderna och gick ut i brygghuset och röjde. Vi sorterade bort flera lådor med fula krukor som ska till tippen och vi sopade och ställde i ordning. Var sak på sin plats. Nu är det fint där ute igen och jag kommer kunna stå där och så snart.


Nu kan man komma åt och använda arbetsbänken igen. Det är skönt att ha vårstädat.


Ordning och reda i krukrummet.
FREDAG
I fredags var jag ute hela dagen och det var härligt. Solen sken men det blåste ganska kallt. Jag planterade fyra utav mina fem äppelträd. Det sista kunde jag inte bestäma var det skulle stå så det blev kvar i sopsäcken några dagar till. Jag grävde bort en vinbärsbuske också. Busken är ändå full med nässlor så ingen vill plocka bären. Jag sparade en bit av den som jag tänker plantera på nytt.


Vinbärsbusken som jag börjat gräva upp.


Vinbärsbusken är borta och det första äppelträdet planterat. Trädet är så spinkigt att det inte ens syns. Man ser bara stödpinnen.

Jag är kanske inte den effektivaste trädgårdsmästaren när jag jobbar själv i trädgården men jag njuter. an ska ta många pauser och sträcka på sig. Det är bra för både ryggen och själen. Under pauserna njöt jag av vårtecken och det fina vädret.


Påskliljorna i slänten har börjat blomma.


Ligga på rygg i gräset är ett bra sätt att sträcka ut hela kroppen när man stått och grävt. Att kolla på en klarblå himmel är en bonus.

På fredagskvällen åkte jag in till Fredrik. Vi åt pizza och det var gott. Det finns ingen annan stad i hela Sverige som har så bra glutenfria pizzor!
LÖRDAG
Vaknade upp jämte älsklingen. Mysigt. Har verkligen saknat det.
Klockan 10 var vi nere på stan. Jag mötte upp mamma och pappa på Davids och fick hjälp att köpa mig en systemkamera. Så nu äger jag äntligen en sådan. Fick pengar att köpa en när jag fyllde 25. Fyller ju 27 om en och en halv månad så jag tycker att det var på tiden :). Nu ska jag bara försöka lära mig använda den också, pappa är till stor hjälp.

Efter en god lunch på café ströget var jag och Fredrik på ettårskalas i Grimmared. Trevligt och gott. Ett mycket gulligt födelsedagsbarn som tyckte att pappret var det mest spännande med paketen. Vi stannade i några timmar sen åkte vi raka vägen till Martin och grillade. Han har en perfekt liten gård för grillning. Även om solen sken åt vi inne för det blåste iskallt.
Dagen slutade med att vi hamnade på (för)fest. En mycket trevlig förfest och en bra avslutning på dagen (vi åkte hem när de andra drog till krogen).
SÖNDAG (idag)
Idag vaknade vi tidigt av oss själva men det var skönt att bara ligga kvar och dra sig. Jag åkte hem till Istorp vid elva när killarna skulle iväg på fotboll. Glad att jag inte var med på den resan, det måste vara jättekallt att stå och kolla på en match idag. Det snöade visst på dem också, burr.
Jag åkte hem och grillade korv med päronen istället. Sedan var jag och pappa ute i trädgården en stund och mamma plockade vitsippor och gräddade våfflor, mums.
Jag fick planterat det sista äppelträdet och pappa har rensat kökslanden och grävt det ena. Jag har flyttat på gräslöken som jag sådde förra året med. Är det någon som behöver en planta så säg till.


Pappa hjälper mig att fixa iordning kökslanden.


Mamma gräddar frasiga våfflor på altanen.

Efter våfflor på altanen blev kändes det för kallt att vara ute mer och vi gick in och kollade hockey och testade min kamera. Nu har jag börjat piggna till igen men vad trött jag blir av att vara ute i blåsigt väder. Det tog i gansk aordentligt idag och det kändes när man kom in.
Nu ska vi strax äta så jag går och hjälper pappa med maten. Det har varit ett väldigt bra veckoslut, tack alla inblandade. Hoppas ni känner likadant.

Välkommen till Pyssel & Papp! Vad roligt att Du tittar in. Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet innan du går och välkommen tillbaka.

Om mig & bloggen

Min profilbild

Pyssel & Papp

Jag är en glutenintolerant floristträdgårdsmästare som gillar färg och form, hantverk, DIY och fika. Den här bloggen handlar om vad jag pysslar med. Det kan vara lite utav varje, på sommaren har det ofta med trädgård att göra.


RSS 2.0